Tuinbonen
De grootste bonen op de tuin en ook de bonen die het vroegst in het seizoen geoogst kunnen worden. Dat komt omdat tuinbonen goed tegen kou kunnen en daarom al eind februari de grond in kunnen. Het is het eerste bloeiende gewas op de groentetuin. Echte aankondigers van de lente en het nieuwe teeltseizoen en fijn voor de bijen.Tuinbonen zijn zeer eiwitrijk en daarom een goede vleesvervanger. Ze hebben een licht bittere smaak.
Hoe oogsten
Pluk alleen de grote bonen en voel of ze stevig zijn dan weet je zeker dat ze goed gevuld zijn. De bonen zitten stevig vast. Pluk daarom met twee handen. Met een hand hou je de stengel vast zodat je de plant niet kapot trekt.
Hoe bereiden
Kook de bonen tot ze net gaar zijn. Een beetje bonenkruid erbij maakt ze beter verteerbaar.
Recept: tuinbonentambouille
Nodig: 250 gram tuinbonen, 1 à 2 tenen knoflook, olijfolie, paar druppels citroensap, 2 takjes tijm, gerist en gehakt, ca. 30 gram parmezaan of pecorino, geraspt.
Blancheer de tuinbonen. Pureer ze met de overige ingrediënten tot een smeuïge massa. Maak ze op smaak met de kaas en peper. Gebruik als smeersel op brood of als bijgerecht.