Knolvenkel

Knolvenkel wordt ook wel bolvenkel genoemd. Hij wordt gevormd door een aantal brede, van onderen verdikte, bladstelen. Nadat we de knolvenkel geplant hebben zie je enkele dagen een plantje plat op de grond liggen. Dat ziet er kwetsbaar uit. Ik ben altijd blij als ze rechtop zijn gaan staan. Naast de knolvenkel is er ook nog het kruid venkel, dat voor blad en zaden wordt gekweekt en niet geschikt is voor de teelt van de bol.

Hoe oogsten

De plant in z’n geheel uit de grond trekken of net boven de grond afsnijden. De stelen kan je ook gebruiken en het blad als kruid. Bewaar de knol in een vochtige doek in de koelkast.

Hoe bereiden

Liever niet koken. Door de knol te stoven, roerbakken of te roosteren wordt de anijsachtige smaak beter behouden.

Recept: Venkel in de oven

Ingrediënten: venkelknol, sneetje (oud) zuurdesembrood verkruimeld, teentje knoflook fijngesneden, eetlepel fijngehakte peterselie, olijfolie.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkel in vieren, bewaar enkele venkeltoppen voor de garnering. Stoom de venkel in een pan met water en zout in 10 minuten bijna beetgaar. Laat ze uitlekken. Meng in een kom het broodkruim, de knoflook, peterselie en de olijfolie.
Leg de uitgelekte venkel in een ovenschaal. Strooi het broodkruim erover, sprenkel er nog een beetje olijfolie over en maal er zout en peper over.

Bak de venkel 25-30 minuten in de oven tot het kruim goudbruin.  Garneer met de venkeltoppen.