Andijvie

Andijvie wordt gekweekt voor het blad dat je zowel rauw als gestoofd kan eten. Andijvie is verwant aan witlof. Het blad is dikker en harder dan dat van kropsla en de smaak is bitterder. Andijvie is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit Zuid-Euopa afkomstig is. Andijvie kan je vinden op het bladvak in de tuin. Dus tussen gewassen als snijbiet en sla.

Hoe oogsten?

Oogsten kan op twee manieren:
– Pak de krop van onderen vast. Houd hem scheef en snijd hem zo laag mogelijk af. Of,
– trek de krop met wortel en al uit de grond. Schud de grond van de wortels. Zorg er voor dat de grond niet terecht komt op andere planten. Draai de wortels met de hand af en gooi ze in de kist die daarvoor klaar staat bij het bed. Als je de andijvie extra lang wil bewaren neem hem dan met wortel en al mee naar huis en zet hem eventueel in water.

Recept Andijviesoep

In Nederland wordt andijvie voornamelijk gebruikt voor stamppot maar je kan er veel meer mee. Andijvie behoudt smaak als je hem rauw verwerkt of even kort bakt of smoort. Liever niet koken en zeker niet te lang.
Ingrediënten:
– Boter, middelgrote ui, knoflook, vier middelgrote aardappelen in stukjes, 1 krop andijvie (of sla), 1 liter groentebouillon, eventueel bleekselderij.
Bereiding:
Fruit in ruim boter ui, knoflook, aardappelblokjes en eventueel de bleekselderij. Schenk de bouillon erop en laat daarin de aardappels gaar koken. Snijd de andijvie fijn. Doe een klont boter in een pan en laat de andijvie in vijf minuten slinken. Giet de andere ingrediënten erbij. Wil je een gladde soep gebruik dan de staafmixer. Op smaak maken met peper en zout en eventueel Parmezaanse kaas.