Spruitjes

Aan een spruitkoolplant groeien aan de stam van de plant allemaal kleine kooltjes. De spruitjes. Eigenlijk is een spruitje een sterk ontwikkelde okselknop. Onder elk blad vormt zich een spruitje.

Boven aan de lange stam zitten de bladeren dichter bij elkaar, vaak zonder spruitjes in de oksel. Dat topblad, de kop,  vormt een kooltje dat ook lekker is. Om de groei van de spruitjes te bevorderen wordt de kop soms weggehaald.

De rassen die nu geteeld worden zijn zo gekruist dat ze niet meer bitter zijn (jammer voor de liefhebber van bittere spruitjes). Het is nog wel zo dat ze zoeter worden als de vorst er over heen gegaan is.

Hoe oogsten

Zeker na regen betekent spruitjes oogsten een nat pak. De bladeren hebben een schotelvorm waarin veel water blijft staan en als je dan onder de spruitplanten doorkruipt krijg je de volle lading. We oogsten de spruitjes daarom voor en ook om er voor te zorgen dat de planten lang mee gaan en iedereen aan de beurt komt. De onderste spruitjes zijn het eerst oogstklaar. Ze zitten stevig vast. We draaien ze met de hand van de plant.

Hoe bereiden

Schoonmaken en het kontje en de buitenste bladeren verwijderen als ze er niet meer mooi uitzien. Omdat de spruitjes vers geoogst zijn is dat waarschijnlijk niet nodig en kan je ze in hun geheel  bereiden. Als je de spruitjes kookt zijn ze afhankelijk van de maat in 6 tot 10 minuten beetgaar.

Recept: Salade van witlof en spruitjes

Nodig: 3 handen spruitjes in partjes, olijfolie, ca 1,2 dl mosterdvinaigrette, sap van 1 sinasappel, 1 of 2 struikjes gesneden witlof.

Bereiding: Zet de spruitjes kort op met de olijfolie. Meng ondertussen de mosterdvinaigrette met het sinasappelsap. Giet na 2 minuten de vinaigrette op de spruitjes en draai het vuur uit. Laat 10 minuten marineren. Meng de witlof met de spruitjes, laat nog een paar minuten marineren en maak op smaak met peper en zout.