Pastinaak

In april gezaaid en dan ongeveer een half jaar later geoogst. Pastinaak staat, net als de knolselderij, lang in de grond. Pastinaak houdt van losse grond waardoor ze mooi recht naar beneden kan groeien en vraagt weinig tot geen bemesting. Het zaad kiemt langzaam. In het begin komt er dan ook een hoop wiedwerk aan te pas om de kiemplantjes te redden zodat ze niet overwoekerd worden door onkruid.

Aan pastinaak werd in de middeleeuwen allerlei heilzame werkingen toegeschreven. De groente zou kies- en buikpijn bestrijden, lust bij mannen opwekken en hen ook nog eens genezen van gezwollen testikels. En daarna raakte pastinaak in de vergetelheid. Nu weer helemaal herontdekt. Terecht. Het is een lekkere groente die je op veel manieren kan bereiden.

Hoe oogsten

Als je er allergisch voor bent kan aanraking met het blad van de pastinaak dezelfde reactie oproepen als met de berenklauw. Rode vlekken en zelfs verbranding. Pas daarom een beetje op met het blad en was je handen na het oogsten.

Hoe bereiden

Sommige pastinaken groeien nogal grillig. Voor de smaak maakt dat niet uit. Voor het bereiden boen ik de pastinaak goed schoon. Schillen met een dunschiller kan ook maar is wel meer werk. Na schillen snel verwerken want ze kunnen snel bruin kleuren. Pastinaak is lekker in allerlei groentestoofgerechten en combineert goed met tomaat en paprika. Je kan er ook chips van maken. Dunne plakjes schaven en frituren in zonnebloemolie.

Voor pastinaakpuree, zie het recept van knolselderijpuree. Meng er eventueel rucola door.

Kijk op www.pastinaak.nl voor veel lekkere recepten.