Impressie

 • imag0665 640x480.jpg
 • img_0104.jpg
 • tuin-01.jpg
 • tuin-02.jpg
 • tuin-03.jpg
 • tuin-04.jpg
 • tuin-05.jpg
 • tuin-06.jpg
 • tuin-07.jpg
 • tuin-08.jpg
 • tuin-09.jpg
 • tuin-10.jpg
 • tuin-12.jpg
 - door Ineke Jansonius.

In de zomer van 2006 heb ik voor de stichting Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) de wilde planten van de Nieuwe Ronde en omgeving geïnventariseerd. Het gaat om het in kaart brengen van de planten die spontaan opkomen, zonder hulp van Klaas of andere ijverige tuinders.
Wat vindt er zoal spontaan een plek tussen bieten, wortels en kolen en overleeft de goede zorgen van Klaas, Harry en anderen?

duizendblad

Allereerst zijn er natuurlijk de randen van de akker, waar de meest algemene bermplanten opkomen en welkom zijn. Ze staan niemand in de weg, geven kleur en zijn voedselplant voor vlinders en andere insecten. Opvallend zijn de witte bloemen van het Duizendblad en de gele bloemen van Klein streepzaad en Boerenwormkruid en het ijle groenrood van de Veldzuring. Hier en daar schiet Zomerfijnstraal op, een eenjarige plant met witte, iets blauw aangelopen aster-achtige bloemen. Een vrij zeldzame plant die je de laatste jaren steeds vaker ziet opduiken. Op de akker wordt hij gespaard, want het is een prima aanvulling voor het bloemenabonnement.

guichelheilDe mooiste onkruiden vind ik Hoenderbeet, Rood guichelheil en Groot spiegelklokje. Hoenderbeet is familie van de dovenetel. Dit familielid is wat bescheiden van grootte, met mooie fijn getekende roodpaarse bloemen en stengelomvattende bladeren die als een schoteltje om de stengel staan. Rood guichelheil is een klein plantje met mooie bleekrode bloemen, die alleen bij zonnig weer open gaan. Meestal staan er maar enkele plantjes op open plekken, die niet woekeren en een goede oogst niet in de weg staan.
Verrassend waren een jaar eerder de plantjes van het Groot spiegelklokje tussen de rode bieten. Glimmend paars stonden ze daar te stralen en Klaas spaarde ze zorgvuldig uit. Ze hadden de akker niet op eigen kracht bereikt, maar waren eerder in de heemtuin gezaaid. Toch leuk dat ze op eigen kracht de laatste meters “gelopen” hebben.


Grote brandnetelDe massa is wat minder sierlijk en kan flink woekeren, vooral na een paar regenachtige, maar wel warme weken. De namen zijn vaak poëtischer dan de planten: Herderstasje, Hanenpoot, Ganzenvoet, Akkerviooltje, Zwaluwtong, Vogelmuur. Wel heel sierlijk vind ik de Gewone spurrie, die met zijn kransen van lijnvormige bladeren en kleine bloempjes in wijdvertakte schermen een heel ijle indruk maakt.

En natuurlijk staat de voorjaarsgroente bij uitstek waar Klaas niets voor doet er ook: de Grote brandnetel. Voor de vroege klanten!
Ik ben 86 soorten tegen gekomen op mijn rondjes over de akker, waarvan 5 verwilderd zijn. Hieronder staat de volledige lijst, aanvullingen zijn welkom!

 

Kruiden

Duizendblad
Rood guichelheil
Kleine leeuwenklauw
Bijvoet
Herderstasje
Kleine veldkers
Gewone hoornbloem
Kluwenhoornbloem
Wilgenroosje
Melganzenvoet
Korrelganzenvoet
Akkerwinde
Canadese fijnstraal
Kleine varkenskers
Klein streepzaad
Hanenpoot
Zomerfijnstraal, (verwilderd)
Reigersbek
Vroegeling
Gewone steenraket
Zwaluwtong
Gewone hennepnetel
Harig knopkruid
Kaal knopkruid
Kleefkruid
Kleine ooievaarsbek
Zachte ooievaarsbek
Hondsdraf
Moerasdroogbloem
Gewone berenklauw
Oranje weidehavikskruid
Gewoon biggenkruid
Jacobskruiskruid
Kompassla
Hoenderbeet
Paarse dovenetel
Groot spiegelklokje (2005, eerder gezaaid)
Klein kaasjeskruid
Groot kaasjeskruid (wrs elders gezaaid)
Echte kamille
Schijfkamille
Akkervergeet-mij-nietje
Grote teunisbloem
Wilde marjolein (verwilderd)
Grote klaproos
Veenwortel
Perzikkruid
Phacelia (elders gezaaid)
Smalle weegbree
Grote weegbree
Varkensgras
Zomereik
Veldzuring
Schapenzuring
Ridderzuring
Gewone vlier
Klein kruiskruid
Gewone raket
Zwarte nachtschade
Brosse melkdistel
Gewone melkdistel
Gewone spurrie
Vogelmuur
Boerenwormkruid
Paardenbloem
Witte klaver
Grote brandnetel
Kleine brandnetel
Veldereprijs
Grote ereprijs
Ringelwikke
Smalle wikke
Akkerviooltje

Grassen

IJle dravik
Zachte dravik
Kropaar
Rietzwenkgras
Rood zwenkgras
Gestreepte witbol
Kruipertje
Engels raaigras
Timoteegras
Straatgras
Veldbeemdgras
Ruw beemdgras
Groene naaldaar