Groenlof kruiden soep

 

Voor 6 personen

 

300 gram aardappelen

500 gram groenlof / cichorei

400 gram tomaten

1 eetlepel gedroogde kruiden (marjolein, tijm, salie, bonenkruid) en peterselie

2 liter bouillon

zout

oud boerenbrood

olijfolie

peper

 

Kruiden mengsel

1 deel Majoraan / oregano

1 deel Tijm

1 deel Salie

1 deel Bonenkruid

Apart verse peterselie

Vul een middelgrote pan met 1 ½ liter water en 3 bouillonblokjes. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Verwijder de harde delen van de cichorei en was het blad. Snijd de tomaten in stukken. Was de kruiden en snijd ze fijn. Doe dit alles met wat zout in de pan. Laat een minuut of 40 zachtjes koken.

Snijdt het brood in dikke plakken, week die in wat van de groentebouillon en leg de sneden in diepe borden. Schep met een schuimspaan de groenten op het brood, voeg een klein beetje bouillon toe, sprenkel er olijfolie over, maal er wat zwarte peper overheen en serveer warm.

Alles in gelijke hoeveelheden. Het mengsel kun jein een schoon glazen potje bewaren.

 

Groenlof met pasta

Voor 2 personen

 

500 gram groenlof

4 ansjovis filets

3 tenen knoflook

3 eetlepels olijfolie

160 gram penne / pasta

zout en peper

Roerbak in de olie de fijngesneden knoflook samen met de ansjovis tot de ansjovis helemaal is opgelost. Was de groenlof en schud zoveel mogelijk het ater eraf. Snijd de groenlof in reepjes. Voeg dan de in reepjes gesneden groenlof toe en roerbak deze tot hij flink is geslonken en helemaal gaar is, ergens tussen de 15 en 20 minuten.  Hoe minder water hoe beter. De groenlof kan karamelliseren (lichtbruin aanbakken) en wordt dan enigszins zoet van smaak.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de groenlof en de pasta over twee borden en giet er een scheutje smakelijke olijfolie over. Eet smakelijk!

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met andijvie of raapstelen.

Groenlof en aardappelen

Voor 2 personen

 

500 gram groenlof

4 ansjovis filets

3 tenen knoflook

3 eetlepels olijfolie

500-600 gram gekookte aardappelen

zout en peper

 

 

 

Roerbak in de olie de fijngesneden knoflook samen met de ansjovis tot de ansjovis helemaal is opgelost. Voeg dan de in reepjes gesneden groenlof toe en roerbak deze tot hij flink is geslonken en helemaal gaar is, ergens tussen de 15 en 20 minuten.

Een beetje lichtbruin gebakken geeft een veel zachtere smaak aan de enigszins bittere groente. Kook de aardappelen goed gaar.

Verdeel de groenlof en de aardappelen over twee borden en giet er een flinke scheut smakelijke olijfolie over*. Eet smakelijk!

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met andijvie of raapstelen.

* Voor de vleeseters, met vlees en jus kan de olijfolie uitsluitend over de groenlof en eet je de jus bij de aardappelen.

Daarnaast kan in gerechten met andijvie, deze vervangen worden door groenlof. De smaak van groenlof is iets meer bitter maar het zijn allebei leden van de cichorei familie en ze hebben dezelfde eigenschappen, bladgroente en een beetje bitter.