Impressie

 • imag0665 640x480.jpg
 • img_0104.jpg
 • tuin-01.jpg
 • tuin-02.jpg
 • tuin-03.jpg
 • tuin-04.jpg
 • tuin-05.jpg
 • tuin-06.jpg
 • tuin-07.jpg
 • tuin-08.jpg
 • tuin-09.jpg
 • tuin-10.jpg
 • tuin-12.jpg

Beschrijving van enkele kruiden die op De Nieuwe Ronde te oogsten zijn:

Bonenkruid
Bonenkruid maakt zwaar voedsel beter verteerbaar, zoals gerechten met tuinbonen, erwten en andere peulgerechten, vandaar ook de naam bonenkruid. Het kruid kan meegekookt worden, omdat het hierdoor ten volle zijn smaak en geur afgeeft. Het misstaat ook niet in een visgerecht (vette vis) of bij varkensvlees. Ook in groentensalades kan men het er op wagen, dit echter in een zeer kleine hoeveelheid. Hou je niet van de sterke geur van groene kolen of spruitjes, kook dan gerust een blaadje bonenkruid mee, en weg is de geur!
Bonenkruid is ook één van de hoofdbestanddelen van Provencaalse kruiden (herbes de Provence, zie verderop).

Citroenmelisse
De bladeren worden vers geplukt. Pluk steeds een topje met ca. 8 bladeren van de plant. Ze zijn op hun best juist aan het begin van de bloei. Dan is het aroma optimaal zowel voor onmiddellijk gebruik als om te drogen. De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten, soepen, sauzen, omelet maar ook voor fruitsalades en bowls. Je kunt ook thee zetten van de bladeren.

Herbes de Provence
Basis
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
1 eetlepel marjolein (gedroogd)
1 eetlepel tijm (gedroogd)
1 eetlepel bonenkruid (gedroogd) Extra:
1/2 theelepel salie (gedroogd) 1 theelepel basilicum (gedroogd)

Lavas
De verse bladeren geven een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Fijn versnipperd geeft het aan salades een fijne aromatische en pittige smaak. Ook bij rund- en lamsvlees is lavas een smaakmaker. Deze gerechten zijn bovendien dan beter verteerbaar. Bladeren mogen meegekookt worden zonder smaakverlies, maar wel vers (drogen kan niet). Lavas is sterk aromatisch en wordt daarom met mate gebruikt.

Roomse kervel
De smaak is een beetje anijsachtig. Malse, jonge blaadjes worden gebruikt in soepen, salades, sausen en in omelet, de stengels worden echter verwijderd. Gebruik steeds vers geplukte kervel. Gedroogde kervel heeft weinig of geen smaak. Laat de kervel nooit meekoken anders verliest hij zijn aroma. Dus alleen op het einde van de bereiding veel fijn gesneden blad toevoegen! Ook in vissausen is de smaak van kervel erg lekker.

Salie
Salie is lekker in sauzen en bij vette gerechten (varkensvlees, eend, schaap, vette vis). Enkele verse blaadjes bij deze gerechten vergemakkelijkt de spijsvertering. De geurige en smaakvolle bladeren passen bij stoofschotels of zijn lekker om mee te roerbakken, bij aardappels of eiergerechten bijvoorbeeld. De bloemen van salie zijn geschikt om in salades te versnipperen.

Venkelzaad
Venkelzaad heeft een anijsachtige smaak. Het is toepasbaar bij diverse inmaakbereidingen zoals augurken. Gebruik venkelzaad om saucijzen of andere worstjes mee op smaak te brengen. Venkelzaad is ook essentieel als je zelf een goede tomatensaus voor pasta of >pizza's maakt. Gooi ook eens wat venkelzaad (heel of gemalen) door een zuurkoolschotel, voor een typische Elzasser sauerkraut. Het is ook lekker om thee te zetten van venkelzaad, al dan niet gemengd met andere kruiden.

Andere kruiden die op De Nieuwe Ronde kunnen worden geoogst zijn onder andere:
basilicum, bieslook, dilleblaadjes, dillezaad, dragon, karwijzaad, kervel, knoflook, korianderblad, korianderzaad, marjolein, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, rucola, tijm en ui.